Work in picture

Getest: ‘body rhythm’ workshop bij Flow in Utrecht

by Simone Braaksma van Happy by Nature
19 maart 2016 

HappybyNature_Flow_7

Dansen doe ik al mijn hele leven. Een tijd lang intensief, met veel lessen en wedstrijden, en nu al weer een jaar of vijf zo af en toe. Althans; ik dans bijna iedere dag even, maar dan hebben we het over de huiskamer. Oh, en zo nu en dan ga ik los in een café of club. Toch voelt dansen voor mij net als ademen: het gaat vanzelf. 

Go with the flow 

Jarenlang zat ik in een dansgroep, samen met Lotte Willemsma. Lotte heeft zich altijd verder ontwikkeld op het gebied van dans en is zelfs dansdocente geworden. Door middel van beweging heeft ze zichzelf leren kennen en blijft ze zich ontwikkelen, op alle vlakken.‘Dans is voor mij een manier om expressie te geven aan wat er in mijn innerlijke wereld aanwezig is, een manier om contact te maken met mezelf en de ander’, aldus Lotte. Ik ga haar workshop ‘body rhythm’ volgen. Ik ben benieuwd!

‘Dans is mijn leven’
(Lotte)

Ik heb Lotte altijd al inspirerend gevonden. Het is zo’n vrouw die haar eigen pad volgt en haar dromen waarmaakt. Haar danslessen en workshops zijn heerlijk ‘los’, flowy én – ook weleens prettig – niet gericht op het eindresultaat. Dit maakt ze toegankelijk voor iedereen die gewoon lekker wil bewegen en zijn of haar lichaam wil leren kennen.

HappybyNature_Flow_8

 

Je lichaam als instrument

Lotte werkt vanuit dans- en bewegingstherapie (DBT). Kort gezegd houdt dit in dat je door middel van beweging een veranderingsproces op gang brengt. Je zet dus je eigen lichaam in om jezelf te ontwikkelen! Hoe bijzonder is dat?

‘The body always speaks honestly’
(North 1972)

Ik volg dus haar workshop ‘body rhythm’. Stiekem vind ik het best spannend want ik heb al een tijdje geen danslessen gevolgd. We beginnen met een warming up. Niet de warming up die je misschien gewend bent overigens: in plaats van een choreografie laat Lotte ons ervaren hoe je vanuit je gevoel kunt bewegen. We onderzoeken allemaal voor onszelf wat voor bewegingen er ontstaan uit onze eigen emoties en gevoelens. En: welke bewegingsmogelijkheden ieder afzonderlijk lichaamsdeel heeft. Juist, een lesje anatomie dus! Misschien klinkt dit een beetje vaag, maar geloof me: het gaat helemaal vanzelf.

HappybyNature_Flow_8

 

 En?

Ik merk dat, naarmate mijn lichaam soepeler wordt door de bewegingen, mijn mind ook ‘loskomt’. Wat heerlijk om gewoon te bewegen, te dansen, zonder me druk te maken over hoe het eruit ziet. Een heel andere ervaring dan een reguliere dansles waarin je toewerkt naar een doel: een perfect uitgevoerde choreografie.

Ja, we maken verschillende dansfrases maar; het doel is bewegingen onderzoeken, jezelf onderzoeken. Ontdekken wie je bent, waar je staat, hoé je staat en welke richting je op wilt. Body rhythm gaat over adem, flow en vooral: bewustzijn. En dat voelt ontzettend goed. Na de workshop voel ik me licht, vrolijk en ontspannen. Ik had niet verwacht dat ik zo makkelijk kon loslaten, niet hechtend aan het resultaat. De workshop is echter zo opgebouwd dat je vanzelf opgaat in de bewegingen. De bewegingen die jouw lichaam wil maken!

Je hoeft geen danservaring te hebben om mee te doen aan de workshops. De workshop body rhythm duurt 1,5 uur en kost €15.

Ook een keer een workshop of dansles meepikken? Bekijk hier Lotte’s complete agenda. Blijf op de hoogte en volg Flow via Facebook.

Flow – Dance and Body work
Utrecht

Lotte Willemsma
info@lottewillemsma.com
www.lottewillemsma.com
Facebook.com/flowutrecht

(Foto’s: Inge van Heerde)

HappybyNature_Flow_6